Logo Minters Mantelzorg

Corona

Beste Mantelzorger,

De medewerkers van Minters Mantelzorg blijven werken via de richtlijnen die worden aangegeven door het RIVM, regering en het protocol vanuit de organisatie. Groepsactiviteiten binnen zijn nog niet mogelijk, maar vanaf 1 juni wel buiten. Ook kunnen wij u op een veilige manier op het kantoor ontvangen, als u behoefte heeft aan face-to-face contact. Wij blijven iedere werkdag van 9.00uur tot 17.00uut bereikbaar voor mantelzorgers en professionals en we blijven u op de hoogte houden van ons aanbod via mail en de website. Zoek gerust contact, wij blijven actief voor u! Tel: 010- 4351022 of info@mintersmantelzorg.nl

Hartelijke groet, Team Minters Mantelzorg

Nuttige tips en weetjes omtrent het Coronavirus.

Op deze pagina proberen wij u op afstand toch enige tips en weetjes mee te geven in deze onstuimige tijd! Wij hopen hiermee een steuntje in de rug te zijn.

Richtlijnen voor beschermende materialen en richtlijnen voor mantelzorgers

Wanneer kom je als mantelzorger in aanmerking voor beschermingsmiddelen tegen COVID-19?

Sinds 18 mei kom je als mantelzorger mogelijk in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) als je intensieve zorg verleent aan kwetsbare mensen met (symptomen van) COVID-19. De richtlijnen hiervoor hangen samen met de eerder vrijgegeven richtlijnen van het testbeleid voor mantelzorgers.

Gratis Webinar over de gevolgen van corona voor mensen met een longziekte

Heb je met een longaandoening een grotere kans om ziek te worden door corona? Word je ernstiger ziek dan mensen zonder een chronische longziekte? En wat zijn de mogelijke gevolgen op de lange termijn? Voor veel mensen met een longziekte is de huidige coronacrisis een extra spannende tijd, die gepaard gaat met onzekerheden. Voor hen, hun naasten en andere belangstellenden organiseert het Longfonds een gratis Webinar met als thema: ‘Gevolgen van COVID-19 voor mensen met een longziekte’ op donderdag 9 juli a.s. van 19.00 tot 20.00 uur.

Dr. Frits Franssen (foto), longarts bij CIRO en MUMC+, geeft tijdens deze digitale bijeenkomst een lezing over de gevolgen van het coronavirus op mensen met een longziekte. Hij bespreekt daarin verschillende corona-gerelateerde onderwerpen en beantwoordt vragen van de deelnemers.

‘’Door de coronavirus pandemie ben ik gedwongen de dagelijkse praktijkvoering voor chronische longpatiënten anders in te richten: op afstand en met nadruk op wat écht nodig is voor de patiënt. Dat went snel, een aantal aanpassingen wil ik behouden, zoals de inzet van consultaties op afstand. Een Webinar past helemaal in deze trend. Ik ben benieuwd hoe mensen met een longziekte dit ervaren.”, aldus Dr. Frits Franssen.

Aanmelden Iedereen met een computer, tablet of smartphone kan deelnemen aan dit Webinar, gewoon vanuit je eigen woonkamer. Heb je interesse?

Minters en Wijkteams Vlaardingen vanaf 2 juni weer terug naar werken ‘op normale wijze’

Vlaardingen 27 mei 2020 - Met de corona-aanpak gaat het heel langzaam de goede kant op. We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. De anderhalve meter samenleving doet zijn intrede. Geen grote groepen bezoeken, afstand houden zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken voor niet vitale beroepen, - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden langzaam maar zeker versoepeld. Ook wij zullen stapsgewijs, met de nodige aanpassingen, de regels gaan versoepelen.

Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht. Voor Minters betekent dit dat wij, met inachtneming van de hygiëne maatregelen indien noodzakelijk huisbezoeken kunnen afleggen, ook bij oudere cliënten/ mantelzorgers. Ook kan deze groep voor een individueel gesprek ontvangen worden op kantoor van Minters.

Ons luisterend oor

U kunt bij ons terecht met uw vragen of voor een luisterend oor via 010-4351022 of info@mintersmantelzorg.nl

Minters Mantelzorg is iedere werkdag bereikbaar.

Minters Mantelzorg start campagne voor mantelzorgers: “Schrijf het van je af.”

Beste mantelzorger,

Momenteel wordt er nog meer van u gevraagd in de zorg voor uw naaste. De laatste berichtgeving geeft op korte termijn nog geen uitzicht op verandering. Deze extra zorgen, meer binnen zitten, en wegvallen van afleiding buitenshuis kunnen er voor zorgen dat uw gedachten blijven rondzingen in het hoofd: Doe ik het wel goed, waar moet ik beginnen, ik zie het even niet meer, ik kan er even niet goed tegen, ik wil even iets delen…. Herkenbaar? Ongemerkt kost dit veel energie.

Wat als de spanningen thuis oplopen?

We blijven zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op. Op deze poster staan tips over oplopende spanningen.

Blijdschap ervaren tijdens coronatijd - 6 praktische tips

Beste mantelzorger, Ja, er is een hoop ellende. Maar tegelijkertijd gaat je leven gewoon door. Zo maak je deze periode fijner voor jezelf en je omgeving.

  • 1. Beperk devices

Ik maak er een punt van om regelmatig alle apparaten weg te leggen, zodat ik gewoon even kan zijn. Dit is altijd verstandig, maar tijdens deze crisis is het extra belangrijk. Zeker als je veel thuis zit voelen je smartphone, laptop en tablet als een venster naar de buitenwereld – maar het is een venster dat een hoop gedoe toevoegt aan je leven. Onzekerheid, ontevredenheid, angst, allerlei tegenstrijdige meningen – geen voedingsbodem voor blijdschap. Je leven is hier en nu. Neem elke dag een of meerdere momenten om echt in het moment te zakken. Al is het maar een uurtje – het helpt je weer even beseffen dat het leven zelf simpel is.

  • 2. Beperk nieuws

Om dezelfde reden is het waardevol om je nieuwsconsumptie te verlagen. Een groot deel van het nieuws is herkauwen van wat we al wisten. En de dingen die je niet wist hebben vaak helemaal geen impact op je leven. • We volgen maatregelen zolang ze gelden. • Als ze niet meer gelden hoeven we ze niet meer te volgen. • Tot die tijd is het leven verrassend duidelijk. Ben je in deze periode verslingerd aan het nieuws? Sla de nieuwscyclus dan eens een dagje over, en kijk wat het met je doet. De kans is groot dat je je blijer, lichter en kalmer voelt.

  • 3. Schrijf van je af

Worstel je met oncomfortabele gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet of stress? Schrijf er dan over. Het bijhouden van een dagboek – al doe je het maar een paar keer per week en alleen in deze periode – helpt je je gedachten te ordenen en meer rust te ervaren. Wat mij betreft werkt een handgeschreven dagboek het meest therapeutisch, maar je kunt natuurlijk ook typen.

  • 4. Maak het klein

Onze zorgen over de wereld smelten vaak samen met de directe zorgen van ons leven, waardoor we in de knoop kunnen komen. Maar er is hier een duidelijk onderscheid te maken: 1. Zaken waar je invloed op hebt. 2. Zaken waar je geen invloed op hebt. Je kunt compassie voelen voor de mensen over de hele wereld, en je tegelijkertijd geen zorgen maken. Deze crisis dwaalt over de wereld als een natuurkracht die we (nog) niet direct kunnen beïnvloeden – dat is niet wat we wensen voor de wereld, maar we hebben het te accepteren. De dingen waar je wél direct invloed op hebt is je eigen omgeving en je binnenwereld. En jij kunt stappen zetten om die omgeving zo positief, liefdevol en voedend te maken als je kunt – voor jezelf en je omgeving.

  • 5. Investeer in je omgeving

In een leven dat vrijwel volledig naar buiten gekeerd is, hebben veel mensen nooit de moeite genomen om hun buren te leren kennen. En nu we in zelfisolatie zitten zijn onze buren plotseling de mensen geworden die we misschien het meeste zien. Probeer – terwijl je je dierbare relaties onderhoudt via videochat – eens wat stappen te zetten in je directe omgeving. Als je al contact hebt met je buren, zoek dan eens extra contact. Als je nog geen contact hebt, probeer dan eens een praatje aan te knopen. Leven in een buurt waarin mensen elkaar kennen en een warm hart toedragen is ontzettend waardevol voor een gevoel van geworteldheid, verbondenheid, veerkracht en blijdschap. Een goede band met je buren maakt je blijer – heel simpel. En in deze tijd telt dat dubbel.

  • 6. Leef als een markeerstift

In tijden waarin alles op losse schroeven lijkt te staan, is het extra waardevol om je aandacht te richten op de dingen die goed gaan. Dingen waarvoor je je blij en dankbaar kunt voelen, hoe simpel ook. Leef je leven alsof je met een markeerstift door studiemateriaal gaat. Alles wat op een positieve manier je aandacht trekt wordt gemarkeerd. Merk voor jezelf op wanneer je ergens blij van wordt. Wanneer je je dankbaar en tevreden voelt. Het kan ook zijn dat je je waardering hardop uit naar anderen. Want een hoop dingen lopen niet zoals we willen, maar als ik kijk naar mijn ochtend lopen een hoop dingen prima: • De zon is fijn. • Mijn geïmproviseerde stand-up-desk is fijn. • Ik geniet van het gezelschap van Billy en Jake. • Ik vind mijn huisje fijn en de tuin nog fijner. • Schrijven is fijn. • Ik ga straks lunchen met een lekkere soep. Het leven loopt over van dingen die fijn zijn. En de kleine, fijne dingen opmerken levert een hoop blijdschap op. Waardeer de goede dingen, dan verdwijnen de minder fijne dingen vanzelf naar de achtergrond.

Het leven hoeft niet altijd helemaal naar je zin te zijn. Zolang je je aandacht op de fijne dingen richt kun je blijdschap ervaren in allerlei omstandigheden.

MantelzorgNL

MantelzorgNL werkt aan oplossing voor mantelzorger die het niet meer redt

MantelzorgNL werkt samen met het ministerie van VWS en de VNG aan de Zorgladder Mantelzorg. Deze biedt een oplossing voor mantelzorgers die het door het wegvallen van de thuiszorg, dagbesteding en andere vormen van ondersteuning, niet meer redden. Per stap geeft de zorgladder aan voor welke hulp de mantelzorger in deze crisistijd in aanmerking komt. En wie verantwoordelijk is voor hulp.

Een luisterend oor

Deze bizarre tijd levert ouders en verwanten veel extra zorg, angst en onzekerheid. Gevoelens van onmacht, verdriet en pijn door de onmogelijke keuzes die je noodgedwongen moet maken. Een kind in zorg betekent dat je hem of haar niet kan bezoeken. En dat terwijl die je nu net zo hard nodig heeft. Maar je kind in huis halen is ook niet realistisch.

Annulering Longpunten

Beste bezoeker van Longpunt Nieuwe Waterweg Noord,

Hoe gaat het met je in deze bijzondere tijd? Het coronavirus heeft al een flinke periode grote invloed op het leven van iedereen. Mensen met een longziekte zijn extra kwetsbaar en wij kunnen ons goed voorstellen dat er veel vragen, onzekerheden en ook zorgen zijn.

Helaas kunnen we de komende periode niet bij elkaar komen op de Longpunt bijeenkomsten. Vanuit het Longfonds en de werkgroepen die de Longpunten organiseren zijn we aan het onderzoeken of we alternatieven kunnen ontwikkelen, zoals het maken van filmpjes door zorgverleners of via een website meedoen aan een bijeenkomst, waar je dan via een online ‘chat’ vragen kunt stellen.

Via dit bericht willen we je hierover een paar vragen stellen:

  • Heb jij interesse om Longpunt filmpjes te bekijken en zou je mee doen aan een online Longpunt bijeenkomst?

  • Welke onderwerpen en thema’s zijn op dit moment belangrijk voor jou en zou je graag aan bod willen laten komen?

  • Heb je andere suggesties voor het Longfonds om jou in deze periode te kunnen ondersteunen bij het leven met een longziekte

We horen heel graag jouw mening en ideeën, zodat we deze kunnen meenemen in de plannen. Je kunt dit mailen naar: josienvanessen@longfonds.nl Hartelijk dank alvast voor jouw reactie. We wensen je heel veel sterkte toe met alles en houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Stay safe!

Stichting Thuisgekookt

Coronahulp

Ken of ben jij iemand voor wie het heel fijn zou zijn als een buurtgenoot een warme maaltijd (en andere boodschappen) komt brengen? Bijvoorbeeld omdat je in een kwetsbare positie zit en daardoor niet graag buiten komt, omdat je een cruciaal beroep hebt en lange dagen maakt of omdat je tijdelijk in quarantaine zit? Vul dan dit formulier in. Iemand van Stichting Thuisgekookt belt je zo snel mogelijk om te bespreken wat je precies nodig hebt en gaat meteen voor je op zoek.

KnapLab

Sociaal-emotioneel werkboek voor kinderen

De wereld van je kind staat op zijn kop! En dat is niet altijd makkelijk. Misschien heeft het meer last van een verdrietig, bang of boos gevoel? Maakt het zich vaker zorgen of heeft het last van stress? Met dit doe-boekje help jij je kind in deze moeilijke periode om zich goed te voelen.

Jong en Veer

Juist nu! Tips voor werkende mantelzorgers

Hoe kom je als werkende mantelzorger deze tijd door? Wat betekent de coronacrisis voor medewerkers die mantelzorger zijn en thuis te maken krijgen met een nieuwe zorgsituatie? Lees in de blog van Ria Schlepers, mantelzorgcoach bij Jong en Veer, de tips voor medewerkers met mantelzorgtaken.

Alzheimer Nederland

Digitaal Alzheimer Café

Thuis in Corona-tijden

Dementie.nl

Mantelzorgers krijgen te weinig ondersteuning thuis tijdens coronacrisis

Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met jou en je naaste gaat tijdens de coronacrisis. Daarom deden we de afgelopen week onderzoek onder ruim 1000 mantelzorgers. Vooral mantelzorgers waarvan de naaste met dementie thuis woont, hebben het zwaar. 83% voelt zich meer belast dan vóór de crisis, omdat veel ondersteuning is weggevallen.

Tips en weetjes per gemeente

Maassluis

Beweegcoach in tijd van corona, Maassluis

Het zijn voor iedereen rare tijden. Op gebied van sport liggen de meeste dingen stil. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. De beweegcoach aangepast sporten staat ook nu voor je klaar. Hoe? Dat kun je lezen in de flyer in de bijlage.

Stichting Present, Maassluis

Campagne #nietalleen

Het Coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel’, zei onze koning in zijn toespraak. Stichting Present Maassluis strijdt tegen het eenzaamheidsvirus en roept je op om mee te doen! Help je mee? In deze nieuwsbrief lees je hoe je ons kunt steunen in de campagne #nietalleen!

Prikbord Maasluis.nl

Samen zijn wij Maassluis

De vergaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben grote gevolgen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Op deze pagina lees je acties en initiatieven die worden opgepakt om kwetsbare inwoners van Maassluis te ondersteunen.

Vlaardingen

Beweegcoach in tijd van corona, Vlaardingen

Het zijn voor iedereen rare tijden. Op gebied van sport liggen de meeste dingen stil. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. De beweegcoach aangepast sporten staat ook nu voor je klaar. Hoe? Dat kun je lezen in de flyer in de bijlage.

Klik Vrijwilligers Vlaardingen, Vlaardingen helpt

Coronahulp

De vergaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben grote gevolgen voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Op deze pagina lees je acties en initiatieven die worden opgepakt om kwetsbare Vlaardingse inwoners te ondersteunen. Wil je juist hulp bieden? Onder 'Extra handen gezocht' lees je de initiatieven die jouw hulp nog goed kunnen gebruiken.

Doe boekje, Vlaardingen

CJV heeft dit jaar voor haar leden een doe boekje gemaakt voor tijdens de meivakantie.

Minters en ViB mochten hierin mee. In de bijlage vinden jullie het resultaat. Een boekje vol spelletjes, puzzels, activiteiten, etc. Te doen voor kinderen t/m 12 jaar.

Schiedam

Schiedamhelpt.nl

Coronahulp

We leven momenteel in een bijzondere wereld. De vergaande maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, hebben grote impact op mensen. Vooral de kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een minder goede gezondheid ondervinden problemen.

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2020 Minters Mantelzorg|E-colofon