Logo Minters Mantelzorg

Miep en Gerard en het belang van respijtzorg

In een Maassluis’ appartement ontmoeten we Miep (72) en Gerard (75) Smith. Miep is al zeventien jaar mantelzorger van Gerard die een hersenbloeding kreeg toen hij 58 jaar was. Miep: “Hij werd geopereerd op vrijdag de dertiende, dat vergeet ik nooit meer. Het was een risicovolle operatie. In zijn nek zaten dichtgeslibde aderen. Helaas bleek na een paar hele spannende dagen dat hij rechtszijdig verlamd was, en dat is nog steeds zo.”

Gerard heeft ruim vier maanden gerevalideerd in Rijndam. “Ik moest alles weer leren: praten, eten, lopen en nog veel meer. Op Mieps verjaardag mocht ik weer naar huis, een mooi cadeau!” Ze woonden toen in een eengezinswoning. In de woonkamer stond het orgel waarop Gerard altijd heeft gespeeld. Maar dat ging niet meer. Bovendien moest zijn bed in de kamer staan. Miep: “Het orgel hebben we moeten weghalen. Omdat traplopen toch moeilijk bleef, zijn we op zoek gegaan naar een gelijkvloerse woning. We wonen hier nu twaalf jaar en hebben het goed naar onze zin.” Gerard krijgt hulp bij het douchen en er is wekelijks huishoudelijke hulp. Miep ondersteunt haar man bij alle andere zorg- en regeltaken. In feite is er continu intensieve zorg nodig. “Dat is soms best zwaar”, zegt Miep. “Waar ik veel aan heb is het Mantelzorgcafé, waar ik bijna elke maand naartoe ga. Laatst vertelde een spreker over het nut van een levensboek, dat vond ik erg interessant.”

Gerards chauffeur

Miep heeft haar man leren kennen op het werk. “We hadden allebei een administratieve functie bij het AD, maar toen we gingen trouwen mocht ik daar niet meer blijven werken. Zo ging dat in die tijd. We hebben drie kinderen gekregen, en toen die groter waren, ben ik in de huishouding gaan werken. Met het geld dat ik daarmee verdiende, heb ik mijn rijbewijs gehaald. Dat bleek later een goede zet, want nu ben ik Gerards chauffeur. We hebben een bestelwagen met een lift voor zijn scootmobiel. Daarmee zijn we de laatste jaren ook naar onze stacaravan in Wekerom gegaan. Maar omdat het mij toch te veel werd, hebben we die verkocht.”

Respijtzorg

Het afgelopen najaar is Gerard voor het eerst naar een logeervoorziening gegaan, dat is een vorm van respijtzorg. Miep: “Via een indicatie van ROGplus kwam hij in het Marnix Revalidatiecentrum Van Argos Zorggroep, en dat was fantastisch. Gerard is hier drie weken geweest en hij heeft ervan genoten.” Dat beaamt Gerard volmondig. “Ik had een mooie kamer voor mezelf en op elke etage is een huiskamer. Ik kreeg alle benodigde zorg, heb me geen moment verveeld en kon zo nu en dan lekker naar buiten met mijn scootmobiel.” Miep: “Die logeervoorziening is voor mij heel belangrijk. Ik kan dan even op adem komen, want dat is wel nodig. Dat geeft mij de energie om met hernieuwde kracht voor Gerard te kunnen zorgen.” Ook dit jaar willen Miep en Gerard graag van deze logeervoorziening gebruikmaken. “De vorige keer ben ik met mijn zoon naar Zuid-Frankrijk geweest, dit keer hoop ik in die tijd een mooie busreis te gaan maken”, besluit Miep.

Een realistisch beeld...

... van de dagelijkse praktijk

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon