Logo Minters Mantelzorg

Harry speelt weer in zijn ‘oude’ jazzband

Greet en Harry zitten op een regenachtige middag op het terras in de achtertuin, kijkend naar de lucht. Donkere wolken waaien voorbij en zo nu en dan zien ze de blauwe lucht tussen de wolken door. Greet is door de geriatrische poli verwezen naar Minters Mantelzorg en ze zitten nu aan de thee met een mantelzorgconsulent. Harry heeft vasculaire dementie. Greet: “Veel waait weg, maar de heldere blauwe luchten zijn soms nog aanwezig”, zou je kunnen zeggen.

Zij zorgt met liefde voor haar man, maar merkt dat dit een zware wissel trekt op haar eigen leven. Met de mantelzorgconsulent bespreekt ze hoe ze – voor zichzelf én voor Harry – meer ontspannen kan omgaan met de situatie. Het echtpaar staat positief in het leven, maar voor Greet is het ingewikkeld om steeds op Harry te letten zonder hem het gevoel te geven dat ze hem controleert. En voor Harry ontstaan er steeds vaker onzekere momenten. Zo is boodschappen doen een onderneming die hij eigenlijk niet meer alleen kan.

Alzheimercafé

De mantelzorgconsulent vertelt dat er meer mensen in deze regio zijn die in een vergelijkbare situatie zitten. In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis bij elkaar ruim 40 duizend. Zij kunnen bij Minters Mantelzorg terecht voor voorlichting, advies, cursussen en emotionele ondersteuning. Hiervoor is geen verwijsbrief nodig. Ook is Minters Mantelzorg, samen met andere organisaties, betrokken bij het Alzheimercafé in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Hier kunnen mensen met deze ziekte én hun mantelzorgers elkaar ontmoeten, hun situatie met elkaar bespreken en ontspannen. Soms wordt er informatie gegeven over een specifiek thema, soms wordt er een activiteit aangeboden die creatief, ontspannend of muzikaal is.

Jazzy Harry

En daar viel bij Harry het kwartje. Hij speelde in zijn vrije tijd jarenlang piano in een jazzband. Hij zou graag nog eens optreden. De mantelzorgconsulent stelde voor dat hij weer eens naar zijn muziekvrienden toe zou gaan, want waarom niet? Greet legde het contact en bracht Harry naar een repetitiemiddag. Hij was erg nerveus, vertelt Greet, maar het was geweldig om te zien hoe Harry genoot. En dat niet alleen: hij bleek helemaal te kunnen opgaan in het pianospel, hij leek wel een andere man! Toen ze weer thuis waren, wilde hij repeteren. Door het pianospelen werd hij actiever. De mantelzorgconsulent heeft nog geregeld een gesprek – soms ook telefonisch – met Greet. Ze begeleidt haar bij dit proces en laat haar zien dat een positieve benadering helpt. Natuurlijk geneest Harry niet, maar het leven van het echtpaar is door de muzikale stimulans en de ondersteuning van de consulent zeker plezieriger geworden.

Een realistisch beeld...

... van de dagelijkse praktijk

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon