Logo Minters Mantelzorg

"We praten er nu openlijk over!"

Joke en haar partner Ruud hebben pas gehoord, na een lange periode van onzekerheid, dat de 49-jarige Ruud de ziekte van Parkinson heeft. Met hun gezin, en met hulp van buren en vrienden, maken ze er het beste van.

Joke: “We hebben een paar moeilijke jaren achter de rug. Ruud raakte overbelast op zijn werk, waarbij we allemaal dachten aan een burn-out. Hij is een paar maanden thuis geweest en daarna in overleg met de bedrijfsarts halve dagen gaan werken. Natuurlijk zag ik thuis ook dingen die niet klopten. Maar een burn-out kan veel gevolgen hebben, dus dacht ik niet aan iets anders. Maar ook de halve dagen bleken een probleem. Hij was traag, trillerig en zat niet lekker in zijn vel. Hij kon een aantal zaken ook gewoon niet meer volgen, dat zien we nu ook wel. Onze relatie veranderde en ik moest Ruud met steeds meer dingen helpen. De kinderen, we hebben drie pubers, hadden dat natuurlijk ook in de gaten. Uiteindelijk zijn we bij de neuroloog terechtgekomen. Hoe confronterend het diagnosegesprek ook was, nu weten we in elk geval wat er met Ruud aan de hand is.”

Yopper

“Vanwege zijn jonge leeftijd is Ruud een Yopper”, zegt Joke. “Dat betekent Young Onset Parkinson. Die groep patiënten heeft vaak nog werk en een gezin en mede daardoor andere problemen. Zelf liep ik trouwens ook tegen problemen aan. Ik ben steeds meer zijn verzorgster dan zijn levenspartner. Onze toekomst zal heel anders zijn dan Ruud en ik voor ogen hadden. Hoewel ik minder ben gaan werken, wat helaas ook financiële consequenties heeft, raakte ik zelf ook bijna overspannen. Via het sociale wijkteam kwam ik toen bij Minters Mantelzorg terecht. Ik heb een paar fijne gesprekken gehad met een mantelzorgconsulent. Door die ondersteuning, en ook door de praktische tips en de nuttige voorlichting, kan ik beter omgaan met mijn situatie. Ruud en ik praten nu openlijk met familie, buren en vrienden over Ruuds ziekte en de gevolgen daarvan. Dat heeft ertoe geleid dat een buurvrouw en een paar vrienden van Ruud mantelzorgtaken op zich hebben genomen. De een wandelt elke dag een stuk met Ruud, een ander doet wekelijks een spelletje met hem. Ruud en ik gaan geregeld naar het Parkinsoncafé en proberen, samen met onze kinderen, zoveel mogelijk in het nu te leven. Er wordt in elk geval weer gelachen in huis!”

Een realistisch beeld...

... van de dagelijkse praktijk

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon