Logo Minters Mantelzorg

Ik werk op een school

Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school, het is vaak een vertrouwde plek en kan een voorspelbaar ritme en afleiding geven.

Een kind wat zich 'groot´ moet houden op de plek waar hij zo vaak is, wordt extra belast. Adviseer ouders daarom om het kind toesteming te geven om zijn hart te luchten en zijn zorgen te mogen delen op school. Soms spreken leerkrachten een teken af met een kind, voor als het even niet zo goed gaat. Bijvoorbeeld een bepaald poppetje dat het kind 's morgens op uw tafel zet, waardoor u weet dat er iets aan de hand is. Het kan helpen om het kind een beetje te ontlasten of om even in gesprek te gaan. Overleg indien nodig met de ondersteuningsstructuur bij u op school.

In gesprek met de klas

Het kan een kind helpen als de klasgenoten weten wat er speelt. Het kan evt. schaamte wegnemen en meer begrip en bewustzijn bij de andere kinderen brengen. Bespreek altijd goed voor met het kind en de ouder(-s) wat er wel en niet besproken mag worden. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in een aflevering van de documentaire ‘Bikkels’, waar de leerkracht een klassegesprek begeleidt.

Gastlessen door Minters Mantelzorg

Wilt u meer aandacht besteden aan het onderwerp mantelzorg in de klas, dan komen wij graag langs voor een leuke en actieve les!

Geeft u liever zelf les?

Zorg dan dat u goed geinformeerd bent over wat mantelzorg precies is. Het is belangrijk dat u weet waar een kind terecht kan voor nazorg, als er tijdens de les emoties vrijkomen. Heeft u vragen ter voorbereiding van de les? Neem gerust contact op voor overleg of meer informatie.

Spreekbeurt

U kunt het kind ook stimuleren om een werkstuk te maken of een spreekbeurt te houden over de ziekte / handicap /verslaving waar hij thuis mee te maken heeft, en wat deze situatie voor hem/haar betekent.

Normaal

Begrip is fijn, een uitzonderingspositie meestal niet. We adviseren leerkrachten om van het kind te blijven verwachten dat het in de regel 'gewoon' zijn best blijft doen, ondanks dat zijn concentratie soms misschien minder goed is. Een zo normaal mogelijke behandeling geeft het kind duidelijkheid.

Signalenlijst school

Jonge mantelzorgers zijn vaak zwaarder belast dan hun leeftijdgenoten

Als er sprake is van (dreigende) overbelasting, kan dit gevolgen hebben voor hun welzijn en ontwikkeling. Herkent u signalen bij een kind? Neem gerust contact op met Minters Mantelzorg voor overleg, of raadpleeg de IB-er of gezinsspecilaist.

Theater op school

Interactief theater over jonge mantelzorgers

Mind Mix biedt de voorstelling 'Jonge Helden', speciaal gemaakt voor scholen. Educatief en interactief, met na afloop indien gewenst een nagesprek. Mind Mix accepteert CKV bonnen.

KOPP / KVO cursus ism circusschool

Ook bij u op school?

Avant sanare biedt de cursus '4U' aan op scholen, i.s.m. Circusschool Hannes&co. Speciaal voor kinderen in een bijzondere thuissituatie.

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon