Logo Minters Mantelzorg

Respijtzorg

Het zorgen voor een zieke of gehandicapte naaste kan zeer zwaar en intensief zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom heeft u als mantelzorger af en toe vrije tijd nodig. U kunt daarvoor een beroep doen op respijtzorg, ook wel vervangende zorg genoemd.

Bij respijtzorg worden de mantelzorgtaken (tijdelijk) overgenomen door vrijwilligers of professionals. Of en hoeveel u voor respijtzorg betaalt, hangt af van de voorzieningen die u nodig heeft. Respijtzorg kan ook buitenshuis worden gegeven. De persoon die zorg nodig heeft, gaat dan tijdelijk naar een logeeradres of een vorm van dagopvang. Dit kan incidenteel, zo nu en dan, en ook structureel, bijvoorbeeld elke week een dagdeel of elke maand een weekend. Voor veel mensen is respijtzorg nodig om de zorg te kunnen volhouden, om weer energie op te doen. Uiteraard is het belangrijk om te weten dat de zorg dan in goede handen is, zodat u met een gerust hart weg kunt gaan. Gelukkig kunt u hiervoor bij verschillende organisaties terecht.

Welke mogelijkheden zijn er?

Deze infographic van Expertisecentrum Mantelzorg (een initiatief van Vilans en Movisie) toont verschillende vormen van respijtzorg en geeft een overzicht van de relevante wetten en regelingen.

De mantelzorgconsulent helpt u verder

Onze mantelzorgconsulenten kunnen samen met u een 'plaatje' maken van de huidige situatie en de gewenste situatie. Waar loopt u tegenaan? Wat hebt u nodig om uw mantelzorgtaken optimaal te kunnen uitvoeren? Waar, wanneer en bij wie kan respijtzorg worden ingezet? Met ondersteuning van de mantelzorgconsulent kunt u dan zelf contact leggen met een of meer van de onderstaande organisaties.

Overzicht aanbod Respijtzorg

vanuit het Netwerk Informele- en RespijtZorg

Vormen van respijtzorg in de regio en daarbuiten

De Oproepcentrale

De Oproepcentrale biedt vervangende zorg door vrijwilligers, voor maximaal één dagdeel per week. Dit is een vrijwilligersorganisatie voor inwoners van Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Spijkenisse.

Handen-in-Huis

Handen-in-Huis richt zich op de 24-uurs vervanging (door vrijwilligers) van de vaste mantelzorgers van thuisverblijvende zorgbehoevenden. De Oproepcentrale verzorgt de intake in onze regio.

Nationale Hulpgids

Dé marktplaats voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp, begeleiding en meer.

Vertroetel je Ouders

Een hoog opgeleide persoonlijk begeleider, voor begeleiding op maat, ook in complexe situaties, en die helpt de kwaliteit van leven van uw ouder(s) te verhogen en uw zorg te verlichten en u vooral ook meer gemoedsrust te bieden.

Respijtwijzer

Maak een profiel aan!

Respijtwijzer geeft informatie over respijtzorg en financiële regelingen, heeft een landelijke database met respijtzorgvoorzieningen en organiseert arrangementen voor mantelzorgers. Ook kunt u uw eigen ervaringen plaatsen na gebruik van een voorziening. Hiermee helpt u anderen een keus te maken voor de juiste voorziening. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een profiel aanmaken op Mijn Respijtwijzer, een onderdeel van de website. Respijtwijzer.nl is een initiatief van Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Speciaal-busreizen

Speciaal-(bus)reizen

Speciaal-(bus)reizen organiseert bus- en vliegreizen voor mensen met een (verstandelijke) beperking en mensen die rolstoel gebonden zijn. Het team bestaande uit enthousiaste en deskundige medewerkers hebben een fantastisch aanbod één- of meerdaagse toegankelijke reizen samengesteld in zowel Nederland, België, Duitsland als ver daar buiten.

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon