Logo Minters Mantelzorg

Een zorgvrijwilliger biedt uitkomst

Wim en Els de Vries, beiden 83 jaar, wonen nu zes jaar in een aangepaste woning. In 2007 werd Els getroffen door een hersenbloeding, waarna zij ruim een jaar heeft gerevalideerd in een verpleeghuis buiten de stad. Haar man heeft haar naar huis gehaald en verzorgt haar zoveel mogelijk zelf. Maar dat is niet eenvoudig.

Het grootste probleem voor Wim is de moeizame communicatie met zijn vrouw. Op aandringen van de thuiszorgmedewerker belt Wim Minters Mantelzorg en de mantelzorgconsulent gaat op huisbezoek. Zij treft twee eenzame mensen aan.

Boodschappen op een drafje

Door de hersenbloeding kan Els geen echt gesprek meer voeren, en zij kan ook niet goed duidelijk maken wat zij wil. De thuiszorgmedewerker helpt met wassen en aankleden en is er bijna dagelijks. Deze medewerker is nog vrijwel het enige contact dat Wim heeft... Hij vindt het niet erg dat hij het huishouden alleen moet doen. Maar dat hij zijn vrouw nauwelijks meer alleen durft te laten, jaagt hem op. Zelfs boodschappen doen gaat op een drafje. De mantelzorgconsulent vertelt hem over de mogelijkheden van de Oproepcentrale. Een zorgvrijwilliger kan een paar uur bij zijn vrouw aanwezig zijn, zodat hij eens rustig weg kan. Hij aarzelt, maar na een vervolggesprek met de mantelzorgconsulent gaat hij overstag. Er volgt een kennismakingsgesprek met een coördinator van de Oproepcentrale en een vrijwilliger. Deze komt nu drie uur per week om bij Els te blijven. Ze leest wat voor en ze luisteren samen naar musicalmuziek. Els lijkt daarvan te genieten. Wim kan nu een dagdeel in de week iets voor zichzelf doen. Hij moet na zoveel jaar uitsluitend mantelzorgen nog wel leren dat het ook iets gezelligs mag zijn. Hij heeft zich in elk geval aangemeld bij een bridgeclub.

Een realistisch beeld...

... van de dagelijkse praktijk

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon