Logo Minters Mantelzorg

Zorgplicht en schuldgevoel

Peter en Marieke de Nijs hebben drie volwassen kinderen. Twee zijn het huis uit, de derde, dochter Moniek, is meervoudig gehandicapt en woont nog thuis. Moniek gaat naar de dagopvang en af en toe een weekend naar een logeerhuis. Ze heeft hartproblemen en is regelmatig ziek. De zorg voor Moniek is een behoorlijke belasting voor Peter en Marieke, maar ze willen haar zo lang mogelijk thuis houden.

Marieke lucht geregeld haar hart in het Mantelzorgcafé en heeft zo nu en dan contact met een mantelzorgconsulent. Ze is van oorsprong leerkracht op de basisschool, maar is gestopt met werken na de geboorte van Moniek. Haar man Peter werkt bij een accountantskantoor, fulltime. Nu de andere kinderen het huis uit zijn, is Marieke weer gaan schilderen, iets wat ze vroeger al graag deed, en gaat ze een middag in de week naar schilderles. Zij en haar man willen Moniek niet uit huis plaatsen, althans nog niet. Daarbij spelen onder meer zorgplicht en schuldgevoel een rol.

Moniek verhuist

Maar dan verandert de situatie. Aan de andere kant van de stad is een project voor kleinschalig beschermd wonen gekomen. En hier zou Moniek terechtkunnen. Eerst willen de ouders er niets van weten, maar na enkele gesprekken met de mantelzorgconsulent, een coördinator van de gehandicaptenzorg en hun andere kinderen, zien ze langzaam maar zeker de voordelen. Zowel voor Moniek als voor zichzelf. Een halfjaar later is het zo ver: Moniek verhuist. Ouders en dochter hebben het er in eerste instantie heel moeilijk mee. De mantelzorgconsulent heeft wekelijks telefonisch contact met Marieke. Toch gaat het met Moniek best goed, en na verloop van tijd steeds beter. Peter en Marieke bezoeken haar vaak en zien (en horen van de medewerkers) dat hun dochter geniet van hun bezoekjes en goed functioneert in de groep. Zo nu en dan logeert Moniek nog een weekendje… thuis! Het contact met de mantelzorgconsulent wordt op een laag pitje gezet.

Een realistisch beeld...

... van de dagelijkse praktijk

Minters Mantelzorg
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@mintersmantelzorg.nl

© 2021 Minters Mantelzorg|E-colofon